Hoe Kun Je Concentratie Verbeteren Na Een Meditatie Retreat

facebook
twitter
google
pinterest

 

 

 

Hallo, ik ben Koenraad Rau van greaterpotentials.com.

Laatst kreeg ik een vraag van iemand die in 10 dagen meditatie retreat had gedaan en merkte dat hij in het retreat toegang had tot bepaalde inzichten, een bepaald niveau van inzichten en dat alles heel duidelijk, heel klaar was, heel helder.

Maar na het retreat, als hij verder ging met zijn dagdagelijkse bezigheden, dus nadat de periode van retreat over was, kreeg hij geen toegang meer tot dat niveau van inzichten.

Nu, hoe komt dat en wat kun je daaraan doen.

Nou, ten eerste is het zo dat als je zo’n retreat doet waarbij je dus 10 dagen aan een stuk heel intensief met meditatie aan de slag gaat, dat je hoge niveaus van concentratie bereikt, dus je concentratie wordt sterker.

Want in tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, veel mensen denken dat concentratie een vast gegeven is. Je hebt het of je hebt het niet. Of je hebt zoveel concentratie, zo’n sterke concentratie of juist niet. Maar…

in tegenstelling tot wat veel mensen aannemen is concentratie iets dat je kunt trainen en verder kunt versterken, ontwikkelen.


in tegenstelling tot wat veel mensen aannemen is concentratie iets dat je kunt trainen en verder kunt versterken, ontwikkelen.

Click to Tweet

Nu, hoe doe je dat?

♥  Door meditatie, dus als gevolg van die meditatie, versterkt concentratie.

Dat is het eerste punt.

Tweede ding is dat je door die meditatie toegang hebt tot andere niveaus van bewustzijn.

En het zijn die andere niveaus van bewustzijn waar je toegang krijgt tot andere inzichten of een ander niveau van inzichten.

Nu, terug naar het eerste punt… concentratie.

Daar begint het een beetje mee. Je hebt eerst concentratie en het is vanuit die concentratie dat je dan toegang krijgt tot andere bewustzijnsniveaus en via die andere bewustzijnsniveaus andere inzichten kunt ontwikkelen of andere niveaus van inzicht kunt bereiken.

Nu concentratie is een beetje zoals een spier. Dus, als je spier wilt ontwikkelen en je gaat daarvoor naar de fitness en je traint die spier tot je een bepaald gewicht aan kunt en daarna stop je met trainen.

En dan kom je na een maand of twee maand kom je terug naar de fitness en je wilt datzelfde gewicht weer pakken, dan kan het zijn dat je merkt dat het te zwaar geworden is, omdat je spier, als je die niet gebruikt, weer teruggaat naar z’n normale uitgangspositie of z’n normale sterkte.

Dus alle effecten die je had van je training waarbij de kracht opbouwt, gaan dan verloren als je het niet onderhoudt.

En hetzelfde is zo met concentratie. Dus als je meditatie doet waarbij je dus de concentratie versterkt en dan na een tijd stopt, gewoon door je dagdagelijkse bezigheden en zeker als je dan tijdens die dagdagelijkse bezigheden ook heel veel activiteiten hebt die geen geconcentreerde geest of geen bewuste aandacht bevorderen, zoals multitasken bijvoorbeeld. Nu, dan kan het zijn dat je concentratie redelijk snel terug naar z’n normale peil, z’n uitgangspositie, terugkomt. Dus het is iets dat je moet onderhouden.

Nu, hoe doe je dat dan?
Dat kan bijvoorbeeld, een sleutel zit in bewuste aandacht, door je bewust te zijn van een aantal dingen in je dagdagelijkse leven.

Bijvoorbeeld als je in de auto gaat zitten, vanaf dat je de deur vastpakt bijvoorbeeld heel erg bewust worden van het gevoel dat je hebt als je het handvat van de deur aanraakt, het gevoel dat je hebt als je gaat zitten.

Je eet verschillende keren per dag. Nou als je eet, je heel bewust worden van de smaak, verschillende smaken, hoe smaken de groentes ten opzichte van hoe smaakt het vlees of iets anders op je bord.

Dat kun je in korte momentjes doen maar heel veel van die momentjes tijdens de dag zorgt ervoor dat je concentratiepeil minder sterk afneemt of minder snel afneemt.

Nu natuurlijk doe je ook best na een meditatie retreat als je kunt in het dagdagelijkse leven ook af en toe meditatie. Als je daar de tijd niet voor hebt, kun je iets of wat je niveau onderhouden of je peil van concentratie onderhouden door dat soort momentjes in te lassen waarbij je bewust wordt van iets, dus bewuste aandacht gebruiken.

Nu, een andere punt was dus andere niveaus van bewustzijn.

♥  Het is zo dat als je meditatie doet, dat je toegang hebt tot andere niveaus van bewustzijn. Stop je dan met meditatie, dan heb je die inzichten niet.

En die persoon merkte ook dat je heldere inzichten krijgt, dat je situaties heel helder kunt overzien of dat dingen heel duidelijk, heel klaar voor je zijn.

Nu dat is een gevolg van het betreden van andere bewustzijnsniveaus waarbij je eigenlijk de bandwijdte van je bewustzijn verruimt, je bewustzijn verruimt.

Dat is gewoon een natuurlijk bijeffect van meditatie. Stop je met meditatie of onderhoud je dat niet in het dagdagelijkse leven dan vernauwt die bandwijdte weer en dan heb je dus geen toegang tot dat niveau van inzicht.

Dus het beste wat je daarvoor doet, is meditatie toch onderhouden in je dagdagelijks leven.

In een meditatie retreat doe je lange meditaties of veel meditatieperiodes die elkaar afwisselen tijdens de dag. In het dagdagelijkse leven heb je daar de tijd misschien niet voor. Maar je kunt het wel onderhouden door misschien 20 minuten, een halfuur, elke dag of een paar keer in de week of een keer in de week desnoods als vast meditatiepunt te nemen.

Ontvang Nieuwe Tips Via E-mail

Meld je gratis aan voor de Greater Potentials nieuwsbrief en ontdek de 3 essentiële sleutels om jouw volledige potentieel te activeren.

privacy Ik respecteer jouw privacy en houd ook niet van spam.