Wat Als Je Been Pijn Doet Als Je Mediteert?

Als je jouw lichaam zomaar verplaatst
dan gaat de aandacht van jouw
punt van concentratie terug naar
de fysieke gewaarwordingen van
het lichaam.

Dan is er het dilemma...

Je lichaam niet verplaatsen?

... dan wordtde pijn misschien zo
lasting dat het je  vermogen tot
concentratie sowieso verliest.

Wel verplaatsen?

... maar dan misschien terug opnieuw
moeten beginnen met het opbouwen
van jouw concentratie?

De sleutel is om je lichaam te verplaatsen
met geconcentreerde aandacht.

Eerst komt de mentale ingeving van
de nood om jouw positie te veranderen.
Je merkt op dat die ingeving komt.

Vervolgens verlpaats je langzaam jouw
lichaam, maar met volledige aandacht
op heel het process, inclusief de fysieke
gewaarwordingen.

Je laat je gedachten dus niet afdwalen,
zoals de meeste mensen doen.
De meeste mensen laten op zo een
moment de spanning van de boog,
en moeten hun concentratie van
bijna nul terug opbouwen.

Op die manier houdt je geest onder
controle en is er maar een kleine
dip in jouw concentratie.
Mentale concentratie training &
energie cultivatie tot in de details
uit de doeken gedaan?

Klik hier voor de meditatie cursus
in september

of...

klik hier voor de cursus mediteren op DVD

 • Roel schreef:

  da's een vraag waar ik al lang mee zat. bedankt!

 • Manushya schreef:

  je kan je lichamelijke houding verranderen zonder je concentratie te verlizen, dat doe je met het niet in gesprek met je pijngevoel te gaan..." Het knie doet pijn, ik verrander van houding, punt.ik denk er niet meer over en ga verder met mijn meditatie... of je kan het pijngevoel gebruiken als oefening van wilkracht, " Wat moet ik doen om het gevoel van pijn te verzachten of te elimineren?" Mijn mentale techniek gaat als volgens...Ten eerste herinner ik mijnzelf dat ik de baas over al mijn gevoelen ben,dat ik mijn eigen realiteit creeer, ga niet met mijn gedachten ingesprek,laat mijn geest dieper en dieper in miin innerlijke dimenties gaan tot dat het pijngevoel een paraleele maar onderschikte realiteit wordt, de pijn is daar maar het pijngevoel is door mijn wilkracht op een andere locatie van mijn bewustzijn geplaatst verweg van mijn zintuigen.
  Het mediteren, als ik al boven zei, is to go with the flow zonder met je gedachten of gevoelen in gesprek te gaan...je krijg de boodschap van je hersenen dat je been doet pijn, je verrander van houding, je denk er niet meer over en ga je verder met je meditatie. Een boodschap en een reactie, punt.Je lichaam reageert automatisch afzonderlijk van je geest .

 • Erika Bekaert schreef:

  Een aantal jaren geleden deed ik mee met zenmeditatie en kreeg pijn in mijn linker schouder, die normaal geen pijn doet, maar wel kraakt. Ik heb een auto ongeluk gehad en sindsdien kraakt die schouder als ik lang in dezelfde houding zit en dan van houding verander.

 • Koenraad Rau schreef:

  Erika het kan soms zo gaan dat dingen die normaal geen pijn doen plots pijn beginnen te doen. Het een en het ander hang natuurlijk af van de gebruikte techniek. Los van de pijn door de eventuele houding.
  1 Vroeger trauma fysiek, of op een ander vlak maar met een lichamelijke tegenhanger. Wanneer de energie stroom vrij kan plaats vinden zit daar soms weerstand die (tijdelijk) pijn kan veroorzaken.
  2 Door vroegere ervaringen die zich hebben vast gezet in het lichaam en die los komen tijdens meditatie.
  3 Door een toegenomen hoeveelheid energie die door de kanalen gaat, waarbij het lichaam zich niet snel genoeg heeft kunnen aanpassen. Daarom lichaam en geest trainen.
  4 Door de ontspanning kunnen dingen loskomen waarbij bepaalde stoffen door het lichaam worden afgevoerd als afval stoffen. Op sommige plaatsen kunnen ze dan tijdelijk pijn doen (bijvoorbeeld hoofdpijn).
  Soms gaan mensen na een ongeluk een bepaalde houding aannemen om de pijn te vermijden, maar zit bijvoorbeeld een zenuw wel raar of is er een bot verplaatst dat er in de natuurlijke houding op drukt, zoiets kan natuurlijk ook tot uiting komen.